Duurzaamste, lekkerste en gezondste friet!

Sector- en opleidingsoverstijgend werken aan multidisciplinaire (onderzoeks-)projecten is iets wat helemaal past in de nieuwe koers van Curio. Het practoraat Agrofood & Biobased speelt hierin een belangrijke rol. Een mooi voorbeeld van een multidisciplinair, vernieuwend en sectoroverstijgend project in het practoraat is het project “Duurzame Friet”.

Ik hoor je denken: “Duurzame, gezonde én lekkere friet? Dat is toch niet mogelijk?”. Toch wel! ZVL Friet uit Zeeuws- Vlaanderen kwam bij ons met de vraag om samen op zoek te gaan naar de lekkerste/duurzaamste friet. Een geheel duurzaam nieuw concept, ook wel “van grond tot mond”. Aardappelras selectie, bakproeven, smaaktesten, verpakking ontwerp, marketing, et cetera. Een perfect vertrekpunt voor een multidisciplinair project voor het practoraat.

Toon Steijaert van ZVL is ook erg enthousiast over dit bijzondere project: “Wij van ZVL Friet vinden het prachtig om de samenwerking te versterken tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. In het project gaan we namelijk samen met verschillende deskundigen én scholieren aan de slag. Hierdoor zorgen we ervoor dat de kennis en ervaring daadwerkelijk tastbaar wordt gemaakt. Deze aanpak van Curio past perfect bij onze werkwijze, vandaar deze mooie samenwerking. Een ware win-win situatie! Zo gaan we samen opzoek naar de meest duurzame en vooral de smaakvolste friet.”

Studenten van verschillende opleidingen van Curio startten met de onderzoeken. Een proefpanel ging aan de slag met de selectie van het aardappelras, andere studenten begonnen met het onderzoeken naar de perfecte bereiding, een andere groep is bezig met het bekijken van de verpakking mogelijkheden en zo zijn er nog veel meer studenten bezig om dit project tot een goed resultaat te leiden.

Teeltproject officieel gestart
Zo ook de groep van het teeltproject. Woensdag 17 maart was de aftrap en Dirk Steijaert van ZVL heeft een presentatie gegeven aan de studenten die in dit project participeren. Vanaf half april gaan deze studenten aan de slag met teeltproeven en gaan ze verschillende rassen planten.

Meer informatie over ZVL vind je op www.zvlfriet.nl.