“Laat de REST maar aan ons over”

Vanaf begin dit jaar is VARTA gestart met onderzoeken in het weefselkweeklab in Delta Agrifood Business. Wij heten VARTA van harte welkom op onze locatie en wensen jullie veel succes met jullie onderzoeken. Lees hieronder meer over het onderzoek van VARTA. 

Een van de vernieuwingen is dat DAB samen met partners facility sharing gaat organiseren. Het betreft hier enkele laboratoria die in samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkeld wordt. Eén van deze laboratoria is het weefselkweeklab, die we samen met VARTA (Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw) hebben opgezet. De eerste studenten zijn bezig met innovatieve onderzoeken voor het optimaliseren van het vermeerderen van laurieren.

Studenten Anouk Oomens en Veerle Link zijn derdejaarsstudenten op het Laboratorium Onderwijs op Curio. Anouk en Veerle zijn samen met het bedrijf VARTA bezig met weefselkweek van laurier. Dit moet steriel gebeuren, vandaar dat het werk in de Flowkast wordt gedaan. Het steriel opkweken geeft betere en stabielere producten. We maken hierbij gebruik van een nieuwe klimaatkamer met LED verlichting. Anouk en Veerle vertellen wat meer over het onderzoek.

Veerle: “Wij vinden het erg leerzaam om vanaf het begin een lab op te zetten en bezig te zijn met planten wat geen onderdeel is van onze studie. Met het onderzoek wat wij doen, kan het vermeerderen van laurieren geoptimaliseerd worden.”

Anouk: “Dat zorgt dan voor een efficiëntie slag voor het bedrijf. Ons doel is om laurieren jaarrond te kunnen vermeerderen via weefselkweek. Naast deze weefselkweek stage werken wij ook mee aan andere projecten, zoals het valoriseren van restromen van tuin- en akkerbouw.”

Charl Goossens, directeur van VARTA, geeft aan erg blij te zijn met de samenwerking met de studenten: “VARTA is al jarenlang een SBB opleidingsbedrijf, maar met de samenwerking in Delta Agrifood Business is het voor ons ook mogelijk om continu twee lab studenten mee te laten werken. De unieke en open samenwerking met het Practoraat geeft ons veel energie en hiermee komt ons eigen talent tot bloei en dat van de studenten.”

Lees hier meer over VARTA!