Innovatieve verpakkingen

Het Practoraat Agrofood & Biobased van CURIO speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling om te komen tot meer onderzoekende en ondernemende studenten en docenten. Een van de vernieuwingen is dat Curio vanuit het Practoraat zich gaat focussen op (industriële of maatschappelijke) vraagstukken met een multidisciplinaire aanpak. Binnen het Practoraat Agrofood & Biobased zijn ze bezig met innoverende ontwikkelingen. Innovatieve verpakkingen is er daar één van.

Enerzijds willen we hiermee bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum van groenten, fruit en bloemen gaan verlengen en anderzijds willen we verpakkingsmaterialen vergroenen. Gezond voedsel hoort natuurlijk in een “gezonde” verpakking. We onderzoeken bijvoorbeeld de microbiologische processen rond het vergaan of rotten van producten, maar ontwikkelen ook verpakkingen waarbij we de agro of groene resten van het bedrijf proberen te verwerken in de verpakkingen zelf. Zo kan je denken aan: paprikastengels als basis voor vezels in de dozen om de paprika’s mee te verpakken. Dit kunnen we onderzoeken in het Kunststoffen Applicatie & Training Centrum (KATC). Het KATC wordt mede mogelijk gemaakt door Delta Agrifood Business. Dit is een open innovatiecentrum waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar ontmoeten op het gebied van nieuwe (groene) kunststoffen, plantaardige vezels en composieten. Over het KATC volgt later meer!

Het is eigenlijk een soort win-win situatie voor het bedrijf. Het bedrijf heeft minder afval, de resten worden hoogwaardiger ingezet, CO2 wordt opgeslagen en de verpakking wordt vergroend. Als daar ook nog eens een verlengde houdbaarheid bijkomt, dan heb je tevens een beter product.