3D Food Printing geeft mensen met kauw- en slikproblemen hun eetlust terug

Is 3D Food Printing dé oplossing om mensen met kauw- en slikproblemen (dysfagie) hun eetlust terug te geven? Een consortium bestaande uit HAS Hogeschool, Gastronology 3D Food Works, zorginstellingen Groenhuysen, Tante Louise, Mijzo en Delta Agrifood Business boog zich 1,5 jaar geleden voor het eerst over deze vraag. De afgelopen maanden deden zij gezamenlijk praktijkonderzoek met 3D geprint voedsel gericht op het verbeteren van de eetbeleving van dysfagie-patiënten. Op donderdag 24 juni vertellen de partners erover tijdens een bijeenkomst bij het Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom.

Mensen met dysfagie hebben moeite om normaal vast voedsel door te slikken. Zij kunnen een scala aan onderliggende ziektebeelden hebben, denk aan niet-aangeboren hersenafwijkingen (NAH) en Parkinson, maar ook zie je vaak de combinatie van dysfagie met ziekten als slokdarmkanker en dementie. Bijna altijd gaat dysfagie gepaard met verminderde eetlust, omdat het voedsel gepureerd moet worden en waardoor ondervoeding vaak voorkomt. Slecht kunnen eten en iets anders eten dan je tafelgenoten, kan hen bovendien in een sociaal isolement brengen.

Printen in originele vorm
Met 3D Food Printing worden verse producten zoals groentes gepureerd en vervolgens geprint in hun originele vorm. Hierdoor ontstaat een natuurlijk en vers product met een herkenbare vorm en een natuurlijke smaak dat gegeten kan worden met een lepel. “Deze vorm van voedsel bewerken en aanbieden is daarom uitermate geschikt om de eetbeleving van dysfagie-patiënten te verbeteren en hen hun eetlust terug te geven”, vertelt lector Antien Zuidberg van HAS Hogeschool. “Daarmee wordt voorkomen dat zij te veel afvallen en/of ondervoed raken.”

Onderzoek naar productietechnieken
De afgelopen maanden hebben de consortiumpartners op verschillende gebieden praktijkonderzoek uitgevoerd. De HAS en Gastronology 3D Food Works ontwikkelden verschillende vormen en recepturen die 3D geprint kunnen worden en die lijken op natuurlijk vast voedsel. Een van de grootste obstakels met printen is de opschaling en snelheid van printen. Gastronology onderzoekt daarom ook op verschillende productietechnieken.

Recepturen testen
In een eerder project ontwikkelden de partners al verschillende recepturen geschikt voor de 3D Food Printer en zijn de afgelopen tijd verder ontwikkeld. De recepturen – gebaseerd op smaken en texturen die aansluiten bij de behoefte van dysfagie-patiënten – werden binnen 3 zorginstellingen getest door zowel patiënten, zorgverleners, mantelzorgers als familie.

Bijeenkomst 24 juni
Op donderdag 24 juni 2021 gaan de consortiumpartners tijdens een bijeenkomst in op het praktijkonderzoek, de onderzoeksresultaten en de inzichten die zij hebben opgedaan. De bijeenkomst duurt van 13.00-14.30 uur en vindt plaats in het Delta Agrifood Business. Wil je deze bijeenkomst bijwonen, meld je dan uiterlijk 16 juni door een mail te sturen naar Suzanne Wierckx: S.Wierckx@has.nl. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt de bijeenkomst live of online gehouden.