Regionaal Exotisch Fruit

Duurzaam, gezond en lekker voedsel is een van de belangrijke thema’s van het Practoraat Agrofood & Biobased. Gezien de fase van welzijn die we in Nederland hebben, komt er meer bewustzijn naar sociale omgeving, milieu en klimaat, gezondheid, vrijheid e.d. Als we die thema’s koppelen, dan krijgen we interessante vraagstukken zoals: “Is exotisch fruit wel duurzaam als het meer dan 10000 kilometer met de boot van ver weg naar hier moet komen?” Of: “Kunnen we door het steeds warmer wordende klimaat ook exotisch fruit in Nederland telen?”. Met deze vragen gaan diverse studenten aan de slag. Hoe mooi zou het zijn als je in de buurtsuper de regionale exotische vruchten uit Nederland ziet liggen?

Klimaatverandering heeft wereldwijd gevolgen. Klimaatadaptie is daarom belangrijk. Het project is gestart na een oriëntatie met Zespri. Studenten zijn vorig schooljaar gestart met verkenningen in de regio. Is het haalbaar om een kiwi hier te telen? Niet alleen de kiwi, maar ook de mango, olijf en passievrucht worden onderzocht. De sterke focus ligt hier ook op de bijdrage van de vruchten voor je dagelijkse vitamines. Einde van de tweede periode hebben de eerstejaars studenten van Food & Future gepresenteerd over de mogelijkheden van telen in Nederland.

Als vervolg hierop zijn er voor de tweedejaarsstudenten praktijkdagen georganiseerd rondom het product “de aardbei”. Zo hebben de studenten een bezoek gebracht aan de eigen kas van Curio bij de opleiding Plantenteelt. Daarnaast zijn ze op excursie geweest naar een regionale aardbeikweker om meer te leren over het product. In een restaurant hebben ze meerdere bereidingen van de aardbei geproefd. Later hebben ze samen met de opleiding Boord & Banket zelf diverse bereidingen en verwerkingen van de aardbei onderzocht en gemaakt. Tot slot hebben de studenten samen met derdejaarsstudenten van de opleiding Laboratorium de aardbeien onderzocht op de inhoudsstoffen.

Volgend schooljaar gaan we het thema Regionaal Exotisch Fruit verder uitwerken met diverse onderzoekstrajecten van producten zoals de appel en de dadel. Daarnaast gaan we workshops organiseren met de koppeling van korte ketens en regionaal exotisch fruit.